• Jelle Rood

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

De puzzelstukjes vallen één voor één op zijn plek. “Waarom heb ik dit niet eerder gezien?!” Ik beleef mijn áhá moment op het moment dat ik mij realiseer dat ik 13 jaar ervaring heb in een hele specifieke branche: foodservice. Bij PepsiCo was ik verantwoordelijk voor meerdere verkoopkanalen, waaronder sportkantines. Ik heb een heel goed beeld van de problemen die daar spelen en de kansen die er liggen.“Waarom heb ik dit niet eerder gezien?!” Roep ik nogmaals hard op, dit keer met een grote glimlach op mijn gezicht.


Het moment dat ik mijn doorbraak beleefde. Bij het lezen van het boek The Lean Startup werd het opeens heel helder wat ik moest gaan doen. Wat een gevoel!
Opeens weet ik het. Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?!

Ik verslind de laatste tijd boeken als een dolle. Oké ik ben niet zo’n enorme boekenwurm, mar ik geniet enorm van het moment dat mijn dochtertje naar bed gaat en ik lekker kan lezen. De boeken die ik de laatste maanden heb gelezen zijn allemaal in de categorie ‘Business’ en gaan óf over hoe je succes bereikt óf over succesvolle ondernemers. De biografie van Steve Job, Blue Economy, Delivering Happiness, Denk Groot en Word Rijk, enzovoort.

En toch, pas sinds ik The Lean Startup van Eric Ries lees, vallen er allemaal puzzelstukjes op zijn plek. Dit is echt een heel gaaf gevoel! Sinds ik ben gestopt bij PepsiCo heb ik de verkeerde focus gehad, ik was opzoek naar ‘iets’, alleen had ik geen idee wat dit ‘iets’ is.


" Ik ben een heuse ‘evangelist’ geworden en predik mijn ‘startup geloof’ tegen iedereen die luistert. "

“Ik moet sportkantines helpen goedkoper in te kopen!” Het idee komt als een moment van verlichting tot mij. Ik kan opeens niet anders meer dan te bedenken hoe ik dit ga doen. Ik laat alles uit mijn handen vallen, pak pen en papier en begin mijn gedachten op papier te zetten.


“Het is zó simpel, hier hebben anderen allang aan gedacht” denk ik bij mijzelf. “Het kan niet zo zijn dat dit nog niet bestaat, het is té voor de hand liggend.” Ik pak mijn laptop erbij en Google op elke mogelijke zoekterm die je kan bedenken. 'Sportkantine inkoop' geen resultaat. 'Collectief inkopen sportkantines' geen resultaat. 'Goedkoper inkopen sportkantines' geen resultaat. 'Besparen op inkoop sportkantines' geen resultaat. Elke zoekterm levert geen relevant resultaat. “Dit is het!” zeg ik hard op terwijl ik mijn laptop dicht sla en weg leg. Met een gigantische glimlach en een verhoogde hartslag loop ik naar boven om mijn dochter uit bed te halen. Ze is wakker geworden van mijn enthousiasme.The Lean Startup van Eric Ries, een standaardwerk voor elke startup ondernemer, en voor mij het begin van een mooie reis.
The Lean Startup van Eric Ries. Een standaardwerk voor elke startup.

The Lean Startup is mijn bijbel. Overal waar ik heen ga neem ik hem mee. Iedereen die ik spreek en wil luisteren, vertel ik over het boek dat mijn leven sinds kort veranderd heeft. Ik ben een heuse ‘evangelist’ geworden en predik mijn ‘startup geloof’ tegen iedereen die luistert.


Het mantra van het boek is vrij simpel: Build – Measure – Learn. In het Nederlands: maak iets - meet de (verkoop)resultaten - leer van de resultaten. En dan begin je weer opnieuw. Easy peasy. In het boek schrijft de auteur, Eric Ries, over een Minimal Viable Product, ook wel MVP genoemd in de hippe startup wereld. Mijn MVP is eigenlijk heel simpel: ik heb een lijst nodig waarop je producten kan vergelijken qua prijs. De goedkoopste is degene die je moet kopen. Als je overal de goedkoopste haalt, heb je geld bespaart.


Met dit ‘gouden idee’ bel ik met de hockeyclub vlakbij mijn huis. De inkoper is wel gecharmeerd van het idee om goedkoper in te kopen, en zodoende wat meer geld over te houden voor de club. Op een koude dinsdagavond in januari 2014 sta ik in het clubhuis tegenover 3 mannen en 1 vrouw. "De inkoper was serieus toen hij zei dat hij het met zijn mede-bestuursleden zou bespreken." denk ik bij mij zelf. Ik had alleen niet helemaal verwacht dat hij dat op dezelfde avond zou doen als mijn afspraak met hem.


Ik steek mijn pitch af en tot mijn grote blijdschap reageren ze allemaal uitzonderlijk positief. Een uur later loop ik naar buiten en zeg ik gedag tegen mijn eerste klant…

Eind van deze week moet ik de eerste prijsvergelijking al mailen. Werk aan de winkel dus. Opeens heb ik weer een doel. Holy shit, wat is dit een heerlijk gevoel!


"Morgen meteen de productlijsten maken" zeg ik tegen mijzelf terwijl ik mijn jas dicht doe en door de kou naar huis loop. "Dit kan wel eens heel groot worden, als deze klant al zo enthousiast is."

Vind je mijn blogs leuk? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en je krijgt ze automatisch in je mailbox zodra er een nieuwe blog live staat. In de footer kan je je inschrijven.

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven