• Jelle Rood

Vastzitten in een vaste baan


Ik ben onderweg naar Albert Heijn. Niet naar de winkel om boodschappen te doen, maar naar het hoofdkantoor in Zaandam om met de Category Manager te onderhandelen over promoties. Elke keer als ik met hem in gesprek ben, of het nou telefonisch is of face to face, gaat het over te lage marges, acties bij concurrenten of andere (best wel) negatieve onderwerpen. Dit wordt vast weer zo’n leuk gesprek, maar mijn humeur is goed! Het is voorjaar en je merkt aan alles dat het eindelijk lekker weer gaat worden.


Vast zitten in een vaste baan, parkeergarage, stil staan, geen uitweg zien, automatische piloot, geparkeerd staan

" Mijn gedachten dwalen af. "

Ik draai rechtsaf de A2 op richting Amsterdam en op de radio staat BNR aan. Ik luister vaak naar BNR als ik onderweg ben, een prettige samensmelting van regelmatige nieuws updates, aangevuld met aansprekende zakelijke (succes)verhalen. Het programma 'Zakendoen' staat aan waarin ondernemers aan het woord komen. Dit keer is er een ondernemer aan het woord die van zeewier gezonde, maar vooral ook minder milieubelastende, producten maakt. Ik raak geïnspireerd door zijn gepassioneerde verhaal, hoe hij klein begonnen is en er een goedlopend bedrijf van heeft gemaakt. Mijn gedachten dwalen af. Ik had mij voorgenomen om het gesprek met AH nog één keer voor te bereiden in de auto. Maar dat voornemen verdwijnt naar de achtergrond, terwijl mijn gedachten uitgaan naar het verhaal op de radio.


“Hoe gaaf zou het zijn als ik mijn eigen bedrijf start?” Ik betrap mijzelf erop dat ik rustiger dan normaal rijd en mijn gedachten de vrije loop laat. Door de jaren heen heb ik al vaak het idee gehad om voor mijzelf te beginnen. Vaak na een vakantie, als ik weer terug ‘moet’ naar werk, komt de onrust weer opborrelen. Ik heb zo vaak wakker gelegen in bed, stuiterend van energie, met een verhoogde hartslag en malende hersenen. Tot nu toe heb ik hier geen gehoor aan gegeven, alleen maar over gedroomd. Terwijl ik de verbindingsweg naar de A10 oprijd ervaar ik ditzelfde euforische gevoel, maar het is krachtiger dan anders.


" Zouden ze het daarom een ‘vaste baan’ noemen? "

"Shit, ik moet het gesprek nog voorbereiden!” Ik rijd op de afslag Oostzaan en land abrupt weer met beide benen op de grond. Op de automatische piloot steek ik, al hardop pratend tegen mijzelf, het verhaal af dat ik de inkoper ga vertellen. Op de bijrijdersstoel ligt een uitdraai van de PowerPoint sheets die ik als leidraad hanteer voor mijn boodschap. Als ik íets heb geleerd in de afgelopen jaren, dan is het wel om hele gedegen PowerPoint presentaties te maken. Tot aan de parkeerplaats bij AH steek ik het verhaal hardop af tegen mijzelf. Ik parkeer de auto en loop naar boven, richting de receptie.


" En wat vindt Evelien ervan? "

Na het gesprek bij AH is het enthousiasme dat ik op de heenweg voelde er niet meer. Het gesprek was, zoals verwacht, hard en inhoudelijk. Ik vraag mijzelf af waarom ik toch maar geen persoonlijke connectie kan maken met de inkoper. Eén van mijn kwaliteiten is (althans dat hoor ik vaak van anderen) om met vrijwel iedereen een klik te kunnen creëren. Dit keer niet en de reden is eigenlijk niet zo ingewikkeld, mijn inkoper wil carrière maken en daar moet alles en iedereen voor wijken of buigen. Een persoonlijke connectie, en de daarmee gepaard gaande gunfactor, zou dit wel eens in de weg kunnen staan. De energie die ik door dit gesprek heb gekregen zorgt ervoor dat ik het idee om mijn eigen bedrijf te starten op een hele andere manier bekijk. “Wie zegt dat ik dit wel kan?” hoor ik mijzelf denken. “Ik heb een fantastische baan, auto van de zaak, goed salaris en ik kan nog hier heel veel leren hier. Hoe ga ik überhaupt rondkomen als ik geen vast inkomen heb? En wat vindt Evelien ervan?”


" Zouden ze het daarom een ‘vaste baan’ noemen? "

Op de radio is een beursanalist aan het woord over de stijgers en dalers van de dag. Mijn gedachten gaan uit naar alles wat ik nog moet doen als ik straks op kantoor ben. Weg is mijn enthousiasme om voor mijzelf te beginnen. "Ik kan hier nog zoveel leren" houd ik mij nogmaals voor. "En ik krijg er nog voor betaald ook." Ik zit weer vast in mijn oude gedachtenpatroon. Zouden ze het daarom een ‘vaste baan’ noemen?


Vind je mijn blogs leuk? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en je krijgt ze automatisch in je mailbox zodra er een nieuwe blog live staat. In de footer kan je je inschrijven.

54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven