• Jelle Rood

Prijscheck

“Hans, mag ik je auto even lenen?” Hans is mijn schoonvader en hij is samen met mijn schoonmoeder bij ons op bezoek. Prachtige vent, een echte levensgenieter met een buik, vol gezicht en wil altijd helpen. Omdat ik vorig jaar mijn leaseauto moest inleveren, kan ik nu niet even snel de auto pakken om bijvoorbeeld een paar boodschappen te doen. En vandaag ga ik naar Makro en Sligro om voor de eerste keer prijzen te checken voor de hockeyclub.Met het succes van gisteravond bij de Hockeyclub nog vers in mijn achterhoofd, heb ik er zin. Ze waren wel wat sceptisch want “wij kopen hartstikke scherp in”, aldus de inkoper. Natuurlijk zegt hij dit, want wie wil er nou toegeven dat hij misschien niet goed heeft onderhandeld. Maar goed, ze staan open voor het doen van een test, als het nog goedkoper kan is dat zeker de moeite waard. En heel veel moeite kost het hen niet, want ik doe het meeste werk.


" De schroom waarmee ik de eerste artikelen (...) noteerde is verdwenen "

We hebben afgesproken om wekelijks een lijst voor het kernassortiment te maken. Op die lijst staan de prijzen van Makro, Sligro, Alberth Heijn en de plaatselijk Plus naast elkaar. De Plus ondernemer vindt het wel een leuke test en is bereid om elke week de meest recente prijzen naar mij te mailen. Op AH.nl kan je bijna alles vinden en op makro.nl staat ook een deel van de producten die we gaan meten. Vandaag hoef ik dus alleen nog maar naar de Sligro en Makro vestigingen in de buurt te rijden voor de ontbrekende prijzen.


“Tuurlijk” zegt Hans, “hier heb je de sleutels”. Hij besluit om met mij mee te gaan en zelf meteen wat inkopen te doen voor thuis. Het bezoeken van Makro en Sligro is een guilty pleasure van Hans, dus hij vindt het helemaal geen straf. En ik vind het eigenlijk wel gezellig dat hij mee gaat. Een paar minuten later zitten we in de auto onderweg naar Sligro.

Bewapend met een paar A4 velletjes vol met producten (dat kernassortiment blijkt dus best wel groot te zijn) lopen we door de groothandel. Ik voel mij bespied, elke keer als ik een prijs noteer heb ik het gevoel dat een van de medewerkers mij aan het controleren is. Gelukkig heb ik een nietsvermoedende schoonvader naast mij lopen die zijn kar voller en voller stopt. Het blijkt nog best lastig om de juiste producten te vinden. Van vrijwel elk product kan je meerdere varianten krijgen, die je nauwelijks van elkaar kan onderscheiden.


Hoe lastig deze ogenschijnlijke simpele prijsvergelijking, is blijkt wel als we bij Makro aankomen. De hamburgers zijn net niet hetzelfde gewicht als die van Sligro, dat geldt ook voor de bitterballen, de plastic bekertjes, de tosti’s, de koffie van het huismerk, en ga zo maar door. Er zijn tientallen producten die nét anders zijn dan bij Sligro. “Hoe ga ik deze lijsten in godsnaam vergelijken?” zeg ik tegen Hans. Hij kijkt op van het pak Espagnole saus waarvan hij het etiket aan het lezen is. “Huh, wat?” Ook bij Makro loopt mijn schoonvader met een kar die langzaamaan voller wordt. Het pak Espagnole saus gaat erboven op.

De schroom waarmee ik de eerste artikelen bij Sligro noteerde is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor fanatisme om het zo snel, uitgebreid en goed mogelijk te doen. Met Hans als mijn dekmantel. Wat een heerlijke vent is het ook.


" Kan je trouwens ook croissants aan de lijst toevoegen? "

Thuis aangekomen verwerk ik de prijzen meteen in een Excel sheet en vul deze aan met de prijzen die ik online heb gevonden. Om vijf uur ’s middags klap ik mijn laptop dicht en houd ik het voor gezien. Het doen van prijschecks is best wel een vermoeiende klus. Morgen check ik alles nog een keer en dan stuur ik de prijsvergelijker naar de Hockeyclub. Tevreden trek ik een fles wijn open en proost met mijn schoonvader om ons avontuur van vandaag.


Drie dagen later. Het eerste contact met de Hockeyclub valt mij vies tegen. Na alle moeite die ik heb gedaan om de prijzen te checken, in een overzichtelijke Excel sheet te zetten en een advies te formuleren, krijg ik geen respons. Maar dan ook geen enkele. “Sorry, ik heb het erg druk gehad met mijn werk en nog geen tijd gehad om ernaar te kijken.” Zegt de inkoper. “Lekker” denk ik bij zelf “dat is geen goed begin”.

Na enkele herinneringen van mijn kant krijg ik, ruim een week na het versturen van de lijst, eindelijk een teken van leven. “We hebben afgelopen week de bestelling toch maar bij Sligro gedaan.” We zijn onderhand een week verder en ik heb de tweede prijscheck alweer gedaan.

“Dit gaat niet goed” denk ik bij mijzelf. “Hoe ga ik ze zover krijgen dat ze sneller reageren en die prijsvergelijking daadwerkelijk gebruiken?”. Mijn energie zakt weg en het enthousiasme van twee weken geleden is ver te zoeken.


“We lopen op deze manier achter de feiten aan, dit gaat niet werken.” Ik besluit een gesprek aan te gaan met de inkoper, want als hij het niet ziet zitten om ermee verder te gaan kan ik dat net zo goed nu meteen weten.

De inkoper is een aardige vent en heeft absoluut geen verkeerde bedoelingen. Tijdens het gesprek komt naar voren dat hij het wel interessant vindt, maar de toegevoegde waarde lastig vindt in te schatten. Doordat we een stap aan het bestelproces hebben toegevoegd, is hij erachter gekomen dat hij het gemak van bestellen zonder erover na te hoeven denken, belangrijk vindt. Bestellingen doet hij gewoon even tussen de bedrijven door, hij is immers vrijwilliger en heeft zijn eigen bedrijf. Bestellingen plaatsen gaat vaak in een verloren uurtje en dan is er geen tijd om de prijscheck erop na te slaan. “Ik moet het dus nog makkelijker voor hem maken” denk ik bij mij zelf.


“Kan je trouwens ook croissants aan de lijst toevoegen? Deze haal ik bij de lokale bakker. Ze zijn niet aan te slepen ’s morgens met een kopje koffie erbij.” Hij kan ze voor een hoge prijs verkopen en dat genereert een prima omzet en winst voor de club. Of ik ook dus ook van croissantjes de prijzen wil checken. Tuurlijk doe ik dat.


" Ik durf het niet. "

Drie weken en net zoveel prijschecks later, heeft hij nog steeds geen bestelling geplaatst. Ik blijf wel netjes de prijsinformatie elke week noteren en ik krijg nog steeds van de lokale Plus de prijzen per mail. Het checken van de prijzen gaat nu in minder dan de helft van de tijd. Dat voelt dan weer wél goed.


“Hoe kan ik deze informatie beter benutten?”. Naast mij op de bijrijdersstoel liggen twee mapjes met prijschecks. Ik heb voor mijzelf al zo'n beetje besloten dat de test niet succesvol is, maar dat heb ik nog niet met de hockeyclub besproken. Ik durf het niet.


"Ik moet er simpelweg meer uit halen of ik moet het idee laten varen.” Dat laatste vind ik lastig, ik geloof er heilig in dat dit een goed idee is en ik ben niet bereid om er nu al de brui aan te geven. “Wie kan mij helpen?” vraag ik mijzelf hardop af terwijl ik terugrijd naar huis. Ik voel mij alleen.

100 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven