• Jelle Rood

Hoe moeilijk kan het zijn?

“Shit, deze is ook al niet meer beschikbaar!” We worden er een tikkeltje moedeloos van. Elke bedrijfsnaam die wij bedenken voor onze supermarkt-prijsvergelijker is al bezet. Of het nu een .NL of een .COM website is, ze zijn allemaal al door iemand anders bedacht. We begonnen vanmorgen, met frisse zin en een kop koffie, aan het bedenken van onze bedrijfsnaam. Een stuk of 10 rondjes koffie later is van onze frisse zin weinig over en frustratie heeft de overhand gekregen. “Misschien moeten we dan maar beginnen om het concept verder uit te werken.”


How hard can it be? Vaak gebezigde opmerking door Jeremy Clarkson als iets makkelijk lijkt, maar moeilijk blijkt te zijn. Zoals het bedeken van een bedrijfsnaam. Laat staan als er ook nog eens technische en financieel uitdagingen op de loer liggen. Hoe moeilijk kan het eigenlijk zijn om een prijsvergelijker voor boodschappen te maken?
'How Hard can it Be' is een vaak gemaakte (ironische) opmerking van Top Gear oprichter en voormalig presentator Jeremy Clarkson. Foto: BBC, Richard Hammond, Jeremy Clarkson, James May.

“Welke supermarkten zijn eigenlijk allemaal al online actief?” Uit ervaring met de hockeyclub weet ik dat Albert Heijn en Plus een webshop hebben en de geruchten doen de ronde dat Jumbo ook met een webshop gaat komen. Op de websites van Distrifood en Levensmiddelkrant wordt er al enige tijd over gespeculeerd dus het zal binnenkort wel zo ver zijn. Verder schijnt het zo te zijn dat Hoogvliet met een webshop gaat komen maar dan als test.


“De prijzenoorlog verlegt zich naar online, dat kan heel gunstig voor ons zijn” zegt Jacco. “Degene die nu online gaan, zullen sneller marktaandeel pakken en dat wordt heel lastig om in te halen voor andere supermarkten”. Ik moet het Jacco nageven, op dit soort dingen heeft hij een goede kijk.


" Wij weten daarom één ding zeker, we gaan niet onze eigen webshop starten. "

Een uitgebreide Google search levert een hoop artikelen op die zijn idee bevestigen. We zitten beide het grootste deel van de dag artikelen te lezen over de ontwikkeling van online boodschappen doen. Uiteindelijk vind ik een artikel die gaat over het verkrijgen van marktaandeel ten koste van de winst in supermarktland. “Dan zou Jumbo wel eens heel erg geïnteresseerd kunnen zijn in ons idee” zeg ik. “Ze hebben tenslotte de laagste prijzen, dus als wij Jumbo opnemen in de prijsvergelijker dan komen ze er altijd als goedkoopste uit”.


Maar Jumbo is op dit moment (voorjaar 2014, red.) nog helemaal niet online. De afgelopen jaren zijn meerdere webshop gestart, allemaal zonder succes: Max Foodmarket, Telesuper, Smaak. nl, Truus. nl en SuperDirect. Allemaal online supermarkten die het niet hebben gered. Wij weten daarom één ding zeker, we gaan niet onze eigen webshop starten maar juist gebruik maken van de informatie van anderen webshops.


" Het klinkt gewoon té mooi om waar te zijn. "

“Het enige dat wij moeten doen, is zorgen dat we de prijzen in een overzichtelijk bestand zetten” zegt Jacco. Ik ben het helemaal met hem eens “Hoe moeilijk kan dat zijn? Alle informatie is online verkrijgbaar, dus we moeten gewoon iets laten bouwen waarmee we de webshop kunnen scannen.” Het klinkt gewoon té mooi om waar te zijn.

Een halfjaar geleden, toen ik nog bezig was om goedkoper inkopen voor sportkantines mogelijk te maken, ben ik in contact gekomen met een bedrijf dat websites en webshop maakt. Gezien onze behoefte om een ‘scanner’ van webshop te laten maken, neem ik weer contact met hen op.


“Dat heet een scraping engine”. We zitten aan tafel met de eigenaresse van het bedrijf. “We hebben al eens eerder iets soortgelijks gemaakt om websites te scrapen, misschien dat dit ook voor webshops kan werken. Dat scheelt veel ontwikkelingskosten.” Jacco en ik kijken elkaar hoopvol aan, dit klinkt ons als muziek in de oren. “Ik moet het even bespreken met onze lead developer en kom er later deze week op terug.”

Als we het pand uitlopen richting de parkeerplaats schijnt de zon en het geluk lacht ons tegemoet. “Dit zou wel eens kunnen werken!” zeg ik blij tegen Jacco.

Jacco haalt zijn rubberen hamer uit de kofferbak en ramt drie keer op de benzinepomp. De achterbank is al naar voren geklapt want de Focus start nu echt niet meer zonder wat ‘hulp’. Elke keer starten betekent een paar keer op de benzinepomp meppen. De arme auto heeft het zwaar.


" Als we nu niet starten gaan we het nooit doen ”

We schrikken ons kapot van de offerte. Ruim €80.000 voor het maken van de database en dan hebben we geen eens een werkende scraping engine! Het blijkt namelijk dat je voor de scraping engine toestemming nodig hebt van de webshops die je wilt scrapen. Lekker, daar hebben we dus niks aan. Nou ja, waarschijnlijk dat Jumbo straks wel mee wil werken als zij live zijn. We hebben ergens gelezen dat ze later dit jaar met een webshop komen. Binnenkort moeten we maar eens contact met hen opnemen.


“Dat is €80.000,- teveel” is Jacco zijn korte en duidelijke reactie. Hij heeft natuurlijk gelijk, het is belachelijk veel geld dat we trouwens niet eens hebben. “Bestaat er geen goedkoper alternatief?” We breken ons hoofd over manieren waarop we goedkoop kunnen starten.

We willen gewoon eerst maar eens testen of ons idee überhaupt het werkt. Als dat lukt gaan we wel een keer kijken naar een serieuze investering.


"Net als in The Lean Startup (...) Build, Measure, Learn."

De nieuwe briefing die we opstellen bevat een paar simpele wensen en moet voor ongeveer €2.000 gerealiseerd kunnen worden. We zijn zelfs bereid om handmatig de prijzen van de artikelen te checken en in te voeren.

De offerte die we ontvangen is maar liefst drie keer ons beoogde budget. We realiseren ons dat we weliswaar geen gekke wensen hebben, maar dat we wel onrealistische verwachtingen hebben van wat zoiets kost.


“Als we nu niet starten gaan we het nooit doen” is mijn statement naar Jacco. Hij vindt het veel te veel geld voor een test maar wil mij niet ontmoedigen. “Het is heel simpel, net als beschreven in The Lean Startup. Build, Measure, Learn. We laten een MVP – Minimal Viable Product – maken en daarmee gaan we testen. Als het lukt gaan we opschalen en als het niks is stoppen we ermee.” Jacco ziet de passie in mijn ogen om dit te laten slagen en kan niet anders dan toestemmen. “Prima, als jij dit heel graag wil dan doen we het”. Met tegenzin stemt zegt hij ja.


Uiteindelijk sluiten we een deal voor €4.000, het is even slikken maar dan kunnen we wel eindelijk van start met onze prijsvergelijker.


Vind je mijn blogs leuk? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en je krijgt ze automatisch in je mailbox zodra er een nieuwe blog live staat. In de footer kan je je inschrijven.

69 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven