• Jelle Rood

Go Big or Go Home

Het is een mooie voorjaarsdag als we de auto parkeren in een parkeergarage in Utrecht centrum. We hebben ons voorgenomen dat we ons niet meer laten leiden door de ongeschreven kledingvoorschriften die bij die grote bedrijven horen. We zijn zelfstandig ondernemers en bepalen zelf wel wat we dragen. Ik heb mij al dagen niet geschoren en draag een oude spijkerbroek met een vale polo. Jacco draagt sneakers onder zijn jeans. Zijn T-shirt heeft in beide mouwen een gat. Beide hebben we een zonnebril op. Typisch twee van die hippe start-up ondernemers. Alleen zijn deze 'hippe' gasten ongeveer 15 jaar ouder dan de meeste hippe tech ondernemers. We zijn onderweg naar een afspraak met een ondernemer die ons misschien kan helpen.

Oudegracht in Utrecht. Tijdens een lunch krijgen wij het besef dat we nog groter moesten denken als wij ons idee tot een succes willen maken. Go Big or Go Home.
Foto via indebuurt.nl

Twee weken geleden was ik op een netwerkbijeenkomst. “Dit gaat niet werken”. Aan het woord is Michael, een bevriende ondernemer met een behoorlijk succesvol bedrijf. Ik heb hem net uitgelegd wat ons idee is. We gaan een prijsvergelijker bouwen voor mensen hun dagelijkse boodschappen. “Laten we binnenkort even koffie drinken en het er uitgebreider over hebben. Zoals jullie het nu aanpakken wordt het niks.” Ik wil mijn teleurstelling over zijn mening niet laten blijken, dus zeg ik met een iets te opgewekte stem “Super! Kan je volgende week woensdag?”.


De afgelopen maanden hebben Jacco en ik al vaker met mensen over ons idee gesproken. Bijna iedereen vind het een fantastisch idee, dus dat er nu een negatief geluid komt vind ik wel even wennen.


" Voldaan kijk ik hem aan. "

“Wat heeft deze gast precies voor bedrijf?" Wil Jacco weten terwijl wij de parkeergarage uitlopen en richting de Oude Gracht gaan. Ik leg hem uit dat hij financiële opleidingen aanbiedt aan, met name, bankiers en enkele tientallen mensen in dienst heeft. In crisistijd heeft hij zijn bedrijf laten groeien tot marktleider in dit segment. Hij kan dus wel wat. “Kent hij toevallig ook nog mensen die willen investeren?” Jacco ziet meteen kansen om ons concept te laten financieren. “Vast wel, misschien wil hij het zelf.” Met vertrouwen stappen we het restaurant binnen.


“Waarom gaat volgens jullie dit concept werken?” Na de koetjes en kalfjes windt hij er geen doekjes om heen. De verkoper in mij wordt wakker en ik steek onze pitch af.

“Online boodschappen gaat naar verwachting de komende jaren met factor 15 groeien. De aandacht van alle grote retailers gaat zich hierheen verplaatsen, iedereen wil marktaandeel veroveren. Daarnaast is bij online winkel de laagste prijs een hele belangrijkste reden om ergens wel of niet te kopen. Wij gaan die vraag en aanbod samenbrengen.” Voldaan kijk ik hem aan.

“Waarom zou jullie dat lukken?” Ai, weer zo’n kritische vraag. Ik vind het niet leuk als iemand aan mijn capaciteiten twijfelt. “Omdat wij jarenlange ervaring hebben in de food branche, we hebben een heel groot netwerk. En omdat we bereid zijn om hard te werken en niet vies zijn om onze handen vies te maken. Er bestaat nog niet zoiets als dit, dus we zijn de eerste.” Ik zie in zijn ogen dat hij niet overtuigd is.


" Thuisbezorgd rekent een commissie van 15%, dus reken maar uit. "

“De markt van online boodschappen is op dit moment ongeveer €450 miljoen, in vijf á zes jaar tijd gaat die groeien richting de €7 miljard. Wij verwachten dat wij een marktaandeel kunnen vergaren van 25%, puur door als marktplaats te fungeren. Met een commissie van slechts 0,5% draaien we al een kleine €10 miljoen omzet. En Thuisbezorgd rekent een commissie van 15%, dus reken maar uit.” Jacco is van de cijfers en kan dit soort dingen zo heerlijk eenvoudig en duidelijk maken.

De oren van Michael zijn nu gespitst. “Hoe realistisch is die verwachting?” Wil hij weten. We leggen hem uit dat op dit moment eigenlijk alleen Albert Heijn online actief is en dat Jumbo nog dit jaar start met een webshop. Daarnaast zijn er meerder supermarktketens mee bezig, weten wij. “De totale supermarktomzet bedraagt ongeveer €35 miljard en gaat de komende jaren steeds meer naar online toe, dat is zeker.”


We bestellen de lunch en filosoferen tijdens het eten met z’n drieën over de toekomst van boodschappen doen. “Weet je wat het is?” ik stop even met prikken in de salade voor mijn neus en kijk Michael aandachtig aan. “Als je dit goed wil doen moet je all-in gaan. Jullie denken te klein.” Dit is de eerste keer dat ik het verwijt heb gekregen dat ik níet groot genoeg denk. De meeste van de mensen die ik spreek zeggen juist dat ik té groot denk. “Als je dit tot een succes wil maken moet je met de grote jongens aan tafel zitten. Mensen die minimaal voor een paar miljoen willen investeren. Als je dit wil doen, moet je het goed. Go Big or Go Home. Ik ken wel een paar mensen die interesse hebben om te investeren in kleine bedrijven met grote potentie. En die ook hele diepe zakken hebben. Ik zet wel wat lijntjes uit.”


" Dit kan niet misgaan. "

Vol goede moed lopen we terug naar de auto. Vlakbij het restaurant zit een supermarkt. We lopen naar binnen en zien alles waarvan wij 'weten' dat dit over 10 jaar niet meer hetzelfde zal zijn. Wij gaan deze ouderwetse wereld op zijn kop zetten!

En we hebben waarschijnlijk via Michael binnenkort ook nog eens een investeerder. De zon schijnt en het geluk lacht ons tegemoet. Dit kan niet misgaan.


Twee dagen later zitten we met iemand van Albert Heijn aan tafel die vrij hoog in de organisatie werkt. Ik ken hem uit mijn privé netwerk en hij wil wel eens met ons van gedachten wisselen. Het enthousiasme dat we hadden na het gesprek in Utrecht, wordt met één opmerking tenietgedaan. “Alle grote bedrijven ter wereld zijn hiermee bezig.”

Hij heeft het dan niet zozeer over Albert Heijn, dat is volgens hem op het wereldtoneel een speler zonder grote betekenis. De bedrijven waar hij op doelt zijn vele male groter. Google, Amazon, Alibaba. Ze zijn hier allemaal mee bezig. Ik voel mij een beetje uit het veld geslagen. De passie en drive om ervoor te gaan die ik twee dagen geleden voelde, is weg. We hebben het nog over wat kleine dingetjes, maar mijn hoofd is er niet meer echt bij. Dit was een heel verhelderend gesprek. We nemen afscheid en teleurgesteld besluiten we dat het welletjes is geweest voor vandaag.


" In een split second zie ik de enorme kans die het biedt. "

Terwijl Jacco en ik naar de supermarkt lopen raken we aan de praat over het gesprek van gister. Jacco, toch meer de pessimist van ons tweeën, heeft gemengde gevoelens aan het gesprek over gehouden. “Als die grote jongens er serieus geld tegen aangooien kunnen wij wel stoppen. En waarom zou AH met ons in zee gaan als ze zelf hiermee komen?”. Terechte vraag. “Aan de andere kant, we hebben ze niet nodig. Als wij gewoon de informatie van de AH webshop afhalen kunnen we die in de vergelijker opnemen. Of ze het nou meewerken of niet.”

“Dat al die partijen ermee bezig zijn betekent dat, wanneer wij als eerste in Nederland een prijsvergelijker opzetten, we een interessante partij zijn om te kopen.” In een split second zie ik de enorme kans die het biedt. Jacco beaamt het.


Natuurlijk is het spannend. Want wie zegt dat wij het in ons hebben, om een beter product te maken dan deze grote spelers? Wij hebben geen geld om een scraping engine te laten bouwen, terwijl Google lacht om een investering van slechts €80.000. Aan de andere kant, Nederland is een van de meest competitieve landen ter wereld op het gebied van supermarkten. Daar gaan die grote bedrijven echt niet starten, zij proberen het eerst op andere - makkelijkere - markten. Dus we hebben nog wel even de tijd.


De rest van de dag besteden we aan het uitwerken van ons logo en bedrijfsnaam. Ondertussen hebben we het over alles wat moeten doen om de prijsvergelijker van de grond te krijgen.

Opeens heb ik het. “Morgen gaan we bellen met Jumbo! Als zij met een webshop bezig zijn kunnen we ze net goed nu al benaderen. Wachten heeft geen zin.” Ik ben helemaal vol van energie en wil eigenlijk nu meteen bellen. Het is na vijven een bellen heeft geen zin meer.

We hebben geen moment te verliezen. Het besef is ingedaald, dat wat waar wij mee bezig zijn zo snel mogelijk moet werken. Elke dag dat we wachten betekent dat er mogelijk nieuwe concurrentie op de loer ligt.


Het is al laat, ik moet mijn dochter ophalen van het kinderdagverblijf. Morgen gaan we er met frisse energie weer vol tegenaan.

Vind je mijn blogs leuk? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en je krijgt ze automatisch in je mailbox wanneer een nieuwe blog live staat. In de footer kan je je inschrijven.

81 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven